In de Westelijke Mijnstreek biedt Pergamijn ambulante begeleiding aan zo’n 70 mensen met een verstandelijke beperking. Dat gaat van individuele begeleiding en verzorging tot behandeling. ‘Pergamijn aan huis’ is een team van zo’n 20 medewerkers, waarvan Marion Pluimert en Robin Daemen er twee zijn.
Variatie is een opvallend kenmerk van het werk van onze ambulante begeleiders: “Geen twee dagen zijn hetzelfde! Zo kan het bijvoorbeeld dat ik in de ochtend ouders met een meervoudig beperkt kind help bij de dagelijkse verzorging, om in de middag met een andere cliënt een fietstochtje te gaan maken”, steekt Marion van wal. “Het werk van een ambulant cliëntbegeleider is nooit saai”, weet ook Robin. “Je hebt zoveel variatie. Van jong tot oud, van ernstig tot licht verstandelijk beperkt, totaal verschillende thuissituaties en hulpvragen.”
Werken als ambulant begeleider is ook best uitdagend. Je staat in voor één op één begeleiding van cliënten in de thuissituatie. “Het is 100 % maatwerk: je gaat echt kijken wat diegene op dat moment nodig heeft”, legt Robin uit. Zo begeleid ik bijvoorbeeld iemand bij het boodschappen doen, of bij een doktersbezoek. Door zijn beperking -hij is licht verstandelijk beperkt en heeft ASS, autisme spectrum stoornis- kan dit voor hem knap lastig zijn. Maar dankzij onze begeleiding kan hij thuis blijven wonen. De dankbaarheid die je daarvoor terugkrijgt, daar doe je het gewoon voor.”
Maar je maakt ook soms heftige dingen mee, bevestigt Marion: “Ik zie helaas nogal wat verslavingsproblematiek, geldzorgen ook. Deze mensen voelen zich vaak onbegrepen én begrijpen het zelf niet. Dan moet je als begeleider vooral goed luisteren, je zo goed mogelijk inleven. Wat geeft hij of zij aan, welke hulpvraag zit erachter, hoe kan ik hier helpen?”
Robin: “Bij een cliënt werk je inderdaad alleen. Maar dat betekent niet dat je er alleen voor staat. Integendeel! Het contact met je collega’s is cruciaal. We hebben een hartstikke fijn en hecht team, kunnen altijd bij elkaar terecht. Elkaar advies vragen, samen situaties bespreken voor een ingrijpende beslissing: dat is zo belangrijk. Het helpt ook om lastige ervaringen een plaats te geven.”
Team Pergamijn aan huis is tot slot de brug, de schakel tussen thuis en ‘intramuraal’, zeg maar het leven binnen de voorzieningen voor wonen en dagbesteding van Pergamijn. Dat is een hele belangrijke rol, vertelt Marion: “Thuis kunnen blijven wonen is voor veel mensen erg belangrijk, maar kan op termijn soms lastig worden. Bijvoorbeeld wanneer moeder en vader ouder worden en de zorg voor hun kind niet meer aankunnen. Dan kan verhuizen naar één van onze woningen de gepaste oplossing vormen. Pergamijn aan huis speelt dan een belangrijke rol: wij zijn de brug tussen thuis en de nieuwe situatie.”
Maar alles begint uiteraard bij de wensen, behoeften en doelen van de cliënt, besluit Robin: “Wil hij of zij net van begeleid naar zelfstandig wonen gaan? Nou, dan werken wij stap voor stap mee aan dat doel.”
Ieder mens geeft het liefst vorm aan zijn eigen leven.
Soms lukt dit niet op eigen kracht. Wij ondersteunen
mensen met een verstandelijke beperking en/of
complexe zorgvraag. Door goed te luisteren naar de
wensen van onze cliënten en hun netwerk geven wij
invulling aan alle facetten van het leven; wonen, werken,
vrije tijd of contacten met anderen. Wij zijn een
professionele partner en handelen vanuit ons hart,
gelijkwaardigheid en respect.
Stel een vraag
Open sollicitatie
Bel ons: 0475 479 666